AQTA dönərlə bağlı yeni texniki normativ hüquqi akt hazırlayıb » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:02 Kartofun qiymətində artım - Azərbaycanda bahalaşma Avropanı da geridə qoydu  |     22:55 Özbəkistan 200 min manata “qızıl viza” satmağa başlayır - Özəllikləri  |     22:49 "Ford" ticarət müharibəsinə görə Çinə avtomobil ixracını dondurdu  |     22:44 Restoranda ciddi nöqsanlar aşkarlandı - Sahibi cərimələndi  |     22:36 Nəqliyyat vasitələrinin idxalı artıb, payı azalıb  |     22:31 Azad edilmiş ərazilərdə mal-qara saxlanılmasına icazə verilirmi? - Rəsmi cavab  |     22:22 Xəstəlik vərəqi ilə bağlı YENİLİK  |     22:16 Peskov: Putin İran dosyesini Oman sultanı ilə müzakirə edə bilər  |     22:11 Plastik cərrahiyyə ilə bağlı sertifikat verən şöbə müdirləri barəsində məhkəmə qərar qəbul etdi  |     22:04 18 yaşlı azərbaycanlı tələbənin əsəri Dubayda 15 min dollara satıldı  |     21:59 Bu həftə "Tesla" və "Alphabet" gəlir açıqlayacaq - Davam, yoxsa...?  |     21:50 Yasamalda 150 illik ev uçur - VİDEO  |     21:44 Astarada dənizkənarı çirkabdan təmizləndi - VİDEO  |     21:36 Təlim və toplanışlara cəlb edilənlər iş yerini itirə bilərmi?  |     21:30 Azərbaycanlı blogeri aldadıb pulunu aldılar (VİDEO)  |     21:22 Puşkin küçəsində xüsusi hərəkət zolağı təşkil edilib  |     21:16 Qırğızıstanda Azərbaycan Mədəniyyəti Günlərinin təntənəli açılış mərasimi keçirilir  |     21:11 Göygöldə 42 yaşlı şəxs dəm qazından boğularaq ölüb  |     21:02 Lənkəranda çörək sexinin qanunsuz fəaliyyəti dayandırılıb  |     20:57 Putin: Pasxa atəşkəsindən sonra hərbi əməliyyatlar yenidən başlayıb  |    

AQTA dönərlə bağlı yeni texniki normativ hüquqi akt hazırlayıb

Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən "Dönər emalına və dövriyyəsinə dair sanitariya norma və qaydaları" adlı yeni texniki normativ hüquqi akt layihəsi hazırlanıb.

Bu barədə AQTA məlumat yayıb.

Sənədin hazırlanmasında məqsəd tərkibindəki inqrediyentlər baxımından yüksəkriskli iaşə məhsulu olan dönərin təhlükəsiz istehlakı üçün qida zəncirinin bütün mərhələlərində qida təhlükəsizliyi və gigiyena qaydalarına daha ciddi şəkildə əməl olunmasının təmin edilməsi, bu məhsulla bağlı tənzimləmə və nəzarət mexanizmlərinin təkmilləşdirilməsidir.

Hüquqi akt layihəsində dönərin hazırlanmasını həyata keçirən qida subyekt və obyektlərinə, eyni zamanda çiy dönərin emalına, dönərin təhlükəsizliyinə və minimum keyfiyyətinə, eləcə də termiki emalına və dövriyyəsinə dair tələblər əks olunub. Həmçinin akt layihəsinə 1 nömrəli əlavədə çiy dönərin fiziki-kimyəvi göstəriciləri qeyd edilib. Beynəlxalq təcrübə, o cümlədən Kodeks Alimentarius Komissiyası, Avropa Parlamenti və Avropa İttifaqı Şurasının müvafiq qərarları əsasında hazırlanan layihə dönər emalı və dövriyyəsi zamanı təhlükəsizlik və minimum keyfiyyət tələblərini müəyyən edir. Layihəyə görə, dönər emalına və dövriyyəsinə müvafiq tələblərə əməl olunduğu halda yol verilir. Dönərin emalını və satışını həyata keçirən qida zənciri obyektləri (subyektləri) "Qida təhlükəsizliyi haqqında" Azərbaycan Respublikası Qanununa uyğun olaraq, AQTA tərəfindən verilən Qida Təhlükəsizliyi Reyestrindən Çıxarışa malik olmalıdır.

Sənədə əsasən, çiy dönərin emalı ayrıca bölmədə, yaxud ictimai-iaşə müəssisələrinin çiy dönərin bütün texnoloji proseslərinin aparılması üçün lazım olan avadanlıq və inventarla təchiz edilmiş bölməsində həyata keçirilməlidir. Çiy dönərin emalı üçün istifadə olunan ət yalnız AQTA tərəfindən qeydiyyata alınmış və ya təsdiq edilmiş kəsim məntəqəsindən, yaxud ət satışı müəssisəsindən alınmış olmalıdır. Eləcə də həmin ət baytarlıq-sanitariya ekspertizasından keçirildiyini təsdiqləyən sənədlə (ekspertiza aktı) müşayiət edilməlidir. İctimai-iaşə müəssisələrinin çiy dönərin hazırlanması sahəsinin bütün avadanlıq və inventarları "çiy ət" nişanı ilə markalanmalı və onlardan müəssisənin digər sahələrində istifadə olunmasına yol verilməməlidir. Çiy dönərin emalı başa çatdıqdan sonra, yaxud hazırlanmasında 3 saatdan artıq fasilə yarandıqda isə ətlə təmasda olan bütün avadanlıq (sökülməli hissələr mütləq sökülməklə) ikigözlü vannalarda müvafiq ardıcıllıqla yuyulub təmizlənməlidir.

Sənəd Hüquqi Aktların Dövlət Reyestrinə daxil edilmək üçün Ədliyyə Nazirliyinə aidiyyəti qaydada təqdim olunub.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            690 23.10.24 12:55