Bağırsağın vəziyyəti əhvali-ruhiyyəmizə necə təsir edir? » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
22:54 Ərdoğan: Azərbaycan və Pakistanla birlikdə yeni addımlar atacağıq  |     22:40 Azərbaycanda unun yeni qiyməti açıqlandı  |     22:35 Şərurda üç yaşlı uşaq kanala düşüb  |     22:25 Kürdəmirdə 2 yaşlı körpə xəstəxanada ölüb  |     22:16 Bakı Metropolitenindən sərnişinlərə xəbərdarlıq...  |     22:00 İndiyə qədər yalnız 5 nəfərin görə bildiyi yeni rəng kəşf edildi  |     21:48 Bitkoinin qiyməti kəskin ARTDI  |     21:33 İsrail "Hizbullah"ın Livandakı hərbi kompleksinin komandirini öldürüb  |     21:23 Türkiyədə ağır yol qəzası olub, ölənlər və yaralananlar var  |     21:15 Kaya Kallas Azərbaycana səfər edəcək  |     21:01 Qarabağ Universitetində müəllim işləmək istəyənlərə ŞAD XƏBƏR  |     20:55 Vardanyanın məhkəməsində Ermənistanın mina terrorunun qurbanları danışıb: Bir gündə iki oğlumu itirdim  |     20:50 Azərbaycan Kubokunun final oyununun vaxtı dəyişdirilib  |     20:33 Aİ missiyası Azərbaycan sərhədlərində göründü  |     20:25 Papa Fransiskin üzüyü sındırılacaq - SƏBƏB  |     20:09 Qazaxın azad edilmiş kəndlərində 74,3 ha ərazi minalardan təmizlənib  |     19:52 Ermənistan parlamentində dava düşüb  |     19:39 Sakinlərin NƏZƏRİNƏ: Sabah bəzi ərazilərdə qaz olmayacaq  |     19:29 Azərbaycan ilə Çin arasında energetika sahəsində bir sıra sənədlər imzalanıb  |     19:18 Dövlətə xəyanətdə ittiham olunan şəxsə hökm oxundu  |    

Bağırsağın vəziyyəti əhvali-ruhiyyəmizə necə təsir edir?

Müəyyən qidalardan sonra əhvali-ruhiyyə kəskin şəkildə pisləşə bilər, digər yeməklərdən sonra isə enerji artımı hiss olunur. Bu, koqnitiv təhrif və ya özünü inandırma deyil - hər şey son vaxtlar həkimlərin və alimlərin diqqətini daha çox cəlb edən bağırsaq və beyin arasındakı əlaqədən asılıdır.

Median.Az
bu barədə iz.ru-ya istinadən xəbər verir.

Rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Kaşux deyir ki, mədənin, nazik və yoğun bağırsağın selikli qişasında mədə-bağırsaq sisteminin normal işləməsinə cavabdeh olan və patogen mikrobların böyüməsini məhdudlaşdıraraq immun sistemi dəstəkləyən xüsusi sinir hüceyrələri var: "Bu hüceyrələr daxili sinir sistemini təşkil edir ki, bu da daim beyinlə "ünsiyyətdə" olur və ona qidadakı maddələrin tərkibi barədə məlumat verir. Onda təhlükəli maddələr və ya zərərli bakteriyaların olub-olmadığını dəqiqləşdirir. Ox hər iki istiqamətdə işləyir".

Onun sözlərinə görə, əsas əlaqə kanalı bağırsaqdan beyinə və geriyə siqnallar ötürən azan sinirdir. Azan sinirdən əlavə, həm beyində, həm də bağırsaqda istehsal olunan neyrotransmitterlər (serotonin, dopamin və qamma-aminoyağ turşusu) mühüm rol oynayır. Bunların hamısı orqanizmə xarici və daxili mühitdəki dəyişikliklərə uyğunlaşmağa imkan verir, fiziki və psixi vəziyyətə, o cümlədən əhvali-ruhiyyəyə təsir göstərir.

Kaşux qeyd edib ki, disbioz (bağırsaqda faydalı və zərərli bakteriyalar arasında balansın pozulması) əhvali-ruhiyyəyə təsir göstərir. Bundan əlavə, bəzi patogen bakteriyalar neyrotransmitterlərin, xüsusən də serotonin və dopaminin istehsalını poza bilər ki, bu da birbaşa insanın vəziyyətinə təsir göstərir.

"Faydalı bakteriyalar (məsələn, "Lactobacillus" və "Bifidobacterium") bağırsağın işini yaxşılaşdırır və neyrotransmitterlərin normal səviyyəsini saxlayır. Nəticədə narahatlıq pozuntuları və depressiya riski azalır. Mikrobiota, həmçinin iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan və sinir sisteminə müsbət təsir göstərən qısazəncirli yağ turşularının (məsələn, butirat) istehsalına təsir edir", - deyə qastroenteroloq əlavə edib.

Mütəxəssis qeyd edib ki, stres bağırsağın vəziyyətinə mənfi təsir göstərir, mikrobiotanın balansını və həzmi pisləşdirir. Bunun qarşısını almaq üçün o, relaksasiya texnikalarından (meditasiya və tənəffüs məşqləri) istifadə etməyi məsləhət görüb.
//oxu.azскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            513 21.09.24 15:27