17:19 Siyəzəndə 17 yaşlı yeniyetmə itkin düşüb  |     17:13 Putin müdafiə nazirinin müavini Andrey Bulıqanı vəzifəsindən azad etdi  |     17:04 VI İslam Həmrəyliyi Oyunlarında 15 yaşlı ağırlıqqaldıranımız 3 bürünc medal qazanıb  |     16:58 Türkiyə Milli Müdafiə Nazirliyi Bakıdakı paraddan paylaşım etdi  |     16:55 Çin Tayvana görə Avropa İttifaqına etiraz etdi  |     16:48 Laçında “Zəfərin Səsi – Laçın 2025” adlı tədbir keçirilib  |     16:33 Şuşada atəşfəşanlıq olacaq  |     16:27 Xocavənddə evlərin təmirinə 2,3 milyon manat xərclənəcək  |     16:22 "Qalatasaray"ın heyətində CİDDİ İTKİ: İlin sonuna qədər olmayacaq  |     16:21 Mark Rütte: "NATO öz nüvə potensialını artırmaq niyyətindədir"  |     16:10 Ərdoğan Azərbaycan xalqını Zəfər Günü münasibətilə təbrik etdi  |     16:05 Azərbaycanın iki cüdoçusu İslamiadada yarımfinala yüksəlib  |     15:58 Maştağada dönərxana yandı  |     15:52 Qaxda 3 uşaq anasının meyiti tapıldı  |     15:45 Bazar günü 23 dərəcə isti olacaq  |     15:40 Biləsuvarda iki maşın toqquşdu - Xəsarət alanlar var  |     15:31 Azərbaycan nefti bahalaşdı  |     15:25 Hərbi paradda ilk dəfə insansız sistem qoşunlarının parad heyəti keçib - Video  |     15:24 Bu gün daha iki qarşılaşma baş tutacaq  |     15:23 Keçmiş nazirin həbsinə order verildi  |    

Dondurulmuş qidaları bu halda qəti almaq olmaz - AÇIQLAMA

Əksər insanlar dondurulmuş və ya yarımfabrikat məhsullardan istifadə edir. Ev şəraitində də məhsulları dondurub, bir neçə ay sonra istifadə edənlər kifayət qədərdir. Bəs, bu məhsullardan istifadə edərkən nələrə diqqət edilməlidir?

Mövzu ilə bağlı Metbuat.az-a danışan sağlam qidalanma üzrə mütəxəssis Məhsəti Hüseynova bildirib ki, hər bir məhsulun fərdi saxlanma şəraiti və temperatur rejimi var:
"Mütləq şəkildə bunlara əməl olunmalıdır. Əks halda, həmin məhsulun tərkibində bakteriyalar, mikro orqanizmlərin çoxala bilər, orqanizmdə maddələr mübadiləsinın pozulmasına səbəb ola bilər. Xüsusilə də mağazalardan donrurulmuş məhsulları alarkən, onların paketlərinə diqqət etmək lazımdır. Paketlər cırılmamış, əzilməmiş şəkildə olmalıdır. Əgər paketin üzərindəki yazılar tam görünmürsə, bu məhsulun yanında buz hissəcikləri varsa, bu o deməkdir ki, həmin məhsulun dəfələrlə donu açılıb yenidən dondurulub. Bu məhsullar artıq keyfiyyətli sayılmır".

Məhsəti Hüseynova qeyd edib ki, dondurulmuş məhsullar həmişə enerji dəyəri və tərkibinin zənginliyinin aşağı olması ilə fərqlənir:

"Sağlamlıq üçün yaxşı olar ki, təzə məhsullardan istifadə olunsun. Lakin, dəniz məhsulları, balıq və s. düzgün dondurulduqdan sonra, istifadə olunduqda qida dəyərini itirmir. Ət, zülal tərkibli məhsullar, meyvə tərəvəzlər və s. dondurulduqda mütləq şəkildə onların donu sadəcə 1 dəfə açılmalıdır. Təkrar dondurulmaya yol verilməməlidir. Xüsusilə toyuq ətindən olan məhsullar və toyuq əti də daxil olmaqla, mütləq şəkildə bir dəfə istifadə olunmalıdır".

Ekspertin sözlərinə görə, adətən un və ət məhsulları dondurulmaqla uzunmüddətli saxlanılır. Belə məhsullar artıq 1-2 ay və daha uzun müddət üçün saxlanılırsa, onların tərkibində kimyəvi qatqılardan istifadə olunur.

"Məhsulun forma və rənginin dəyişməməsi üçün istifadə olunan kimyəvi qatqı maddələri orqanizm tərəfindən sovrulmur. Bu da gələcəkdə xərçəng xəstəliyinin yaranmasına, qaraciyərdən və böyrəkdən toksinlərin atılmamasına gətirib çıxarır".скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            942 12.07.24 22:00