Orqanizmə daha çox xeyir verən məhsullar ən allergik olanlar imiş - SİYAHI » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
20:25 Papa Fransiskin üzüyü sındırılacaq - SƏBƏB  |     20:09 Qazaxın azad edilmiş kəndlərində 74,3 ha ərazi minalardan təmizlənib  |     19:52 Ermənistan parlamentində dava düşüb  |     19:39 Sakinlərin NƏZƏRİNƏ: Sabah bəzi ərazilərdə qaz olmayacaq  |     19:29 Azərbaycan ilə Çin arasında energetika sahəsində bir sıra sənədlər imzalanıb  |     19:18 Dövlətə xəyanətdə ittiham olunan şəxsə hökm oxundu  |     19:06 Gürcüstanda universitetlərdə ana dili dərsləri məcburi olacaq  |     18:59 İsveçrə Rusiyanın 10-a yaxın KİV-nə qarşı sanksiyalar tətbiq edib  |     18:52 Bakıda içki məclisi qanla bitdi: Bir nəfər öldürüldü - VİDEO (YENİLƏNİB)  |     18:37 "Aviasiyanın ətraf mühitə təsirinin azaldılması Qaydası" təsdiqləndi  |     18:23 COVID-19-la mübarizədə iştirak edən tibb işçilərinin əməkhaqlarına müddətli əlavənin vaxtı uzadılıb  |     18:07 Tərtərdə evdən meyitləri tapılan ailənin GÖRÜNTÜLƏRİ (FOTO)  |     18:00 Bu şagirdlərə attestat verilməyəcək  |     17:56 Elşad Xose uzun müddətdən sonra həyat yoldaşı ilə - VİDEO  |     17:39 Bakıda kişi bizlə qətlə yetirilib - Qayınatası şübhəli bilinir  |     17:20 Gəncədə məktəblilər arasında DAVA - Xəsarət alan var (YENİLƏNİB)  |     16:48 Samuxda Kəlbəcər sakininə məxsus çox sayda qoyun oğurlanıb  |     16:43 Bakının Ziya Bünyadov prospektində qəza: Avtomobilləri evakuatorlar kənarlaşdırır  |     16:00 Ramin Şükürov həbs edildi  |     15:54 Epilepsiya xəstəsi olan qadın əməliyyatdan sonra öldü  |    

Orqanizmə daha çox xeyir verən məhsullar ən allergik olanlar imiş - SİYAHI

Qida allergiyası çox vaxt uşaqlıqda başlayır və həyat boyu davam edir. Bu, qusma, qaşınma, başgicəllənmə, öskürək, boğazda şişkinlik, nəfəs darlığı, astma tutması və s. müxtəlif simptomlarla müşahidə olunur.

Bu barədə rusiyalı yüksək kateqoriyalı terapevt Svetlana Yakuşkina allergiya yaradan məhsullar barədə danışarkən bildirib.

Onun sözlərinə görə, ən təhlükəli allergik reaksiya anafilaktik şokdur (qan təzyiqinin düşməsi və huşun itirilməsi) - təcili tibbi müdaxilənin göstərilməməsi ölümlə nəticələnə bilər.

Allergen məhsullara gəlincə isə ekspert onların ağırlıq dərəcələrinə görə üç qrupa - güclü, orta və zəif təsir edənlərə bölündüyünü vurğulayıb.

“Ən güclü allergenlər bunlardır: inək südü və tərkibində 20-yə yaxın zülal olan süd məhsulları; balıq və dəniz məhsulları, yumurta”, - deyə mütəxəssis bildirib.

O, həmçinin qeyd edib ki, bəzi peyvəndlər toyuq zülalı əsasında hazırlanır və zülala qarşı allergiya varsa vaksinasiya zamanı həkimə xəbərdarlıq etmək lazımdır.

Həkim termik işlənmənin (bişmə) bəzi məhsulların allergenliyini azaltdığını vurğulayıb.

Güclü allergenlərə həmçinin qoz-fındıq, göbələk, bal, toyuq əti, sitrus meyvələri, üzüm, nar, tropik meyvələr, qırmızı giləmeyvə, çiyələk, moruq, sarı və qırmızı tərəvəzlər (yerkökü, pomidor, çuğundur), şokolad, qəhvə, kakao, taxıl məhsulları, xüsusən də buğda və çovdar (qlüten) aid edilib.

“İstənilən məhsul allergen ola bilər, lakin hər kəsdə allergiya olmur. Bədənin reaksiyası məhsulun allergenlik dərəcəsindən, immunitet sisteminin vəziyyətindən və irsi meyilindən asılıdır”, - deyə Yakuşkina qeyd edib.

//Gazeta.ruскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            783 22.02.24 12:13