Orqanizmə daha çox xeyir verən məhsullar ən allergik olanlar imiş - SİYAHI » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
12:56 Xırdalanda fərdi yaşayış evi yanır - VİDEO  |     12:48 Deputat: Bakıda sənədsiz evlərin sayı 500 mindən çoxdur  |     12:28 Sabah 37 dərəcə isti olacaq  |     12:28 Bu şəxslərə şad xəbər – Dövlət yeni ev tikəcək!  |     12:26 Tovuzda əmək hüquqlarını pozan şirkət 20 min manat məbləğində cərimələnib  |     12:25 Hərbi cinayətlər törətməkdə təqsirləndirilən erməniəsilli şəxslərin məhkəməsi keçirilir  |     12:23 Ağdaşda toyda qonağı döyən MÜĞƏNNİ SAXLANILDI - Hadisənin təfərrüatı (Yenilənib)  |     12:20 İrandan Azərbaycana 75 kiloqram narkotik keçirilməsinin qarşısı alınıb  |     12:18 Babək rayonunun bir hissəsində qaz kəsiləcək  |     12:17 Azərbaycan neftinin qiyməti 72 dolları ötüb  |     12:16 Goranboyda 30 yaşlı kişi kimyəvi maddədən zəhərləndi  |     12:15 Sabit tarif nə deməkdir və dövlət inhisarı şəraitində onun tətbiqi nə dərəcədə məntiqlidir?  |     12:14 "Çapıq üz" filminin ulduzunun ürəyi dayandı  |     12:13 Yayda ən təhlükəli qida məhsulları hansılardır? - Rusiyalı həkimdən xəbərdarlıq  |     12:12 Alatava sakinlərinin həll olunmayan PROBLEMİ - VİDEO  |     11:57 Tanınmış fotoqraf Bakıdan görünən dolunayı paylaşdı - FOTO  |     11:45 Bakıdakı məktəbdə şagirdlərdən attestat üçün pul yığılır? - İDDİA (VİDEO)  |     11:36 UFC yeni turnir keçirəcək  |     11:31 "TikTok"da ucuz mobil telefon satışı adı altında 23 nəfəri aldadan şəxs TUTULDU  |     23:03 "Tesla" avtonom nəqliyyat qəzalarını ictimaiyyətdən niyə gizlətməyə çalışır?  |    

Orqanizmə daha çox xeyir verən məhsullar ən allergik olanlar imiş - SİYAHI

Qida allergiyası çox vaxt uşaqlıqda başlayır və həyat boyu davam edir. Bu, qusma, qaşınma, başgicəllənmə, öskürək, boğazda şişkinlik, nəfəs darlığı, astma tutması və s. müxtəlif simptomlarla müşahidə olunur.

Bu barədə rusiyalı yüksək kateqoriyalı terapevt Svetlana Yakuşkina allergiya yaradan məhsullar barədə danışarkən bildirib.

Onun sözlərinə görə, ən təhlükəli allergik reaksiya anafilaktik şokdur (qan təzyiqinin düşməsi və huşun itirilməsi) - təcili tibbi müdaxilənin göstərilməməsi ölümlə nəticələnə bilər.

Allergen məhsullara gəlincə isə ekspert onların ağırlıq dərəcələrinə görə üç qrupa - güclü, orta və zəif təsir edənlərə bölündüyünü vurğulayıb.

“Ən güclü allergenlər bunlardır: inək südü və tərkibində 20-yə yaxın zülal olan süd məhsulları; balıq və dəniz məhsulları, yumurta”, - deyə mütəxəssis bildirib.

O, həmçinin qeyd edib ki, bəzi peyvəndlər toyuq zülalı əsasında hazırlanır və zülala qarşı allergiya varsa vaksinasiya zamanı həkimə xəbərdarlıq etmək lazımdır.

Həkim termik işlənmənin (bişmə) bəzi məhsulların allergenliyini azaltdığını vurğulayıb.

Güclü allergenlərə həmçinin qoz-fındıq, göbələk, bal, toyuq əti, sitrus meyvələri, üzüm, nar, tropik meyvələr, qırmızı giləmeyvə, çiyələk, moruq, sarı və qırmızı tərəvəzlər (yerkökü, pomidor, çuğundur), şokolad, qəhvə, kakao, taxıl məhsulları, xüsusən də buğda və çovdar (qlüten) aid edilib.

“İstənilən məhsul allergen ola bilər, lakin hər kəsdə allergiya olmur. Bədənin reaksiyası məhsulun allergenlik dərəcəsindən, immunitet sisteminin vəziyyətindən və irsi meyilindən asılıdır”, - deyə Yakuşkina qeyd edib.

//Gazeta.ruскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            828 22.02.24 12:13