Yay mövsümündə ən çox qida zəhərlənmələrinə səbəb olan amillər » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
13:03 Körpələrin ölümü ilə bağlı ifadə verənlər mərkəzin sabiq direktorunu günahlandırdılar  |     12:58 Kuril adalarında GÜCLÜ ZƏLZƏLƏ  |     12:57 Ağdərədə insan qalıqları TAPILIB  |     12:56 Qəbələdə fındıq bağında çətənə kolu yetişdirən şəxs həbs olunub - Video  |     12:55 Havada toz müşahidə olunur  |     12:53 Britaniya kütləvi ölümlərə hazırlaşır  |     12:52 Urmu gölü yayın sonuna kimi quruyacaq  |     12:41 "Sədərək" ticarət mərkəzində yanğının başlama anı - ANBAAN GÖRÜNTÜ (Video)  |     12:13 Naxçıvan–Bakı–Naxçıvan istiqamətində reyslərin sayı artırılıb  |     12:04 "Telegram"ın yaradıcısı Fransadakı həbsinin səbəbini açıqladı  |     12:00 Biləcəri qəsəbəsinin bəzi ərazilərində işıq olmayacaq  |     11:58 Əhaliyə XƏBƏRDARLIQ - Partlayış səsləri eşidiləcək  |     11:56 “Sədərək”dəki yanğın məhdudlaşdırıldı  |     11:41 Hərbi cinayətlər törətməkdə təqsirləndirilən erməniəsilli şəxslərin məhkəməsi keçirilir  |     11:40 Səfərbərlik və Hərbi Xidmətə Çağırış üzrə Dövlət Xidmətinin səlahiyyətlərindən biri LƏĞV EDİLDİ  |     11:17 Formula 1-lə bağlı Azərbaycana gələn şəxslər üçün viza prosedurları sadələşdirilib  |     22:21 Oyuncaq bazarında monopolist- "Super Toys"un anbarı niyə yandı?  |     23:01 12 yaşında "eBay"də oyuncaq satırdı, indi milyonluq biznesə sahibdir  |     22:52 İş vaxtından artıq işə görə əməkhaqqı necə hesablanır?  |     22:44 Bələdiyyə sədrinin ölkədən çıxışına stop qoyuldu  |    

Yay mövsümündə ən çox qida zəhərlənmələrinə səbəb olan amillər

Qida zəhərlənmələri ən çox yay mövsümündə baş verir. Həmin mövsümdə istifadə edilən bəzi məhsullar var ki, onlar xüsusi risk qrupuna daxildir. Məsələn, yemiş və qarpız torpaqda olan nitratları özünə çəkmək xüsusiyyətinə malikdir. Nitratı çox olan qarpız iri, çəhrayı rəngdə və şirin olur. Əslində, az nitratlı və təhlükəsiz qarpız al qırmızı rəngdə və içərisində sap şəklində ağ zoğlar olmalıdır.

Median.Az
AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, Bakı şəhər Kliniki Tibbi Mərkəzin yoluxucu xəstəliklər şöbəsinin müdiri Gülnarə Babayeva AZƏRTAC-a dediyinə görə, süd məhsulları, yumurta, şokolad, tort, konserv olunmuş qidalarda da bəzi mikroorqanizmlər və toksinlərin daşıyıcıları ola bilər. Bundan başqa zəhərlənmənin digər səbəbi məhsulun yaxşı yuyulmamasıdır: "Qida zəhərlənməsi zamanı ürəkbulanma, halsızlıq, qusma və hətta bayılma da müşahidə oluna bilər. Çox qusma və ishal baş verdikdə şok yaranması da mümkündür. Qida zəhərlənməsindən şübhələnmə baş verdikdə xəstəyə çoxlu maye içirmək və həkim yardımına üz tutmaq lazımdır".

Qidaların qəbulundan sonra zəhərlənmə əlamətləri 1 saatdan 6 saata qədər, eləcə də 2-5 gün arasında dəyişə bilər. Şikayətlər 24 saat ərzində yaxşılaşmağa doğru getmirsə, xəstənin ağızdan maye qəbulu mümkün deyilsə, yüksək hərarət varsa, dərhal xəstəxanaya müraciət edilməlidir.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 020 07.06.21 23:52