Mojo.az Banner
22:55 Bir zamanlar “Ferrari” ölkəsi olan Nauru indi pasport satır  |     22:52 Leyla Əliyeva və Alena Əliyeva DOST İnklüziv İnkişaf və Yaradıcılıq Mərkəzini ziyarət ediblər  |     22:41 Putin: Kiyev sülh istəməsə, Rusiya məqsədlərinə hərbi yolla nail olacaq - YENİLƏNİB  |     22:30 Bakıda yanıq xəsarətləri alan kişi səkkiz gün sonra öldü  |     22:27 Leyla Əliyeva Uşaq İncəsənət Festivalından paylaşım edib  |     22:20 Göygölə güclü qar yağıb, avtomobillərin hərəkətində çətinliklər yaranıb - FOTO  |     22:11 Mətin Yolçiyev yüksək vəzifəyə təyin olundu  |     22:06 23 illik müşahidə: Doqquzuncu planet nəhayət tapılıb?  |     21:55 Növbəti iki gündə güclü külək əsəcək (XƏBƏRDARLIQ)  |     21:49 2026-ya ilk onlar girəcək - Siyahı  |     21:45 Azərbaycanda toy karvanında QƏZA: iki bacı öldü  |     21:37 Azərbaycanda donuzlar azalıb - Ən çox hansı rayonlarda saxlanılır...  |     21:31 Bu küçədə hərəkət zolaqları 3-ə çatdırıldı  |     21:26 Xankəndi teatrı bərpa edilir - 8 milyon sərf olunacaq  |     21:21 Azərbaycan XİN: Yəmənin ərazi bütövlüyünə dəstəyimizi bir daha təsdiqləyirik  |     21:14 Bu telefonlarda “WhatsApp” işləməyəcək - Siyahı  |     21:08 "Formula 1" tarixində ən zəngin pilot müəyyənləşib  |     21:00 Azərbaycan manatının nominal və real effektiv məzənnələri noyabrda artıb  |     20:55 Ucarda sahibsiz itlər üçün sığınacaqlar yaradılacaq  |     20:49 Xankəndidə "Qış nağılı" yarmarkası başlayıb - Video  |    
Left Banner
Right Banner

Yaddaşı yaxşılaşdıran, depressiyanı dəf edən 3 MÖCÜZƏ

15.10.2021 23:59 1 290
Yaddaşı yaxşılaşdıran, depressiyanı dəf edən 3 MÖCÜZƏ
Amerikalı psixiatr Uma Naydu yaddaşın yaxşılaşmasına kömək edən, depressiya və narahatlığın qarşısını alan məhsulların adlarını açıqlayıb.

Median.Az
xəbər verir ki, bu barədə "Sputnik" CNBC-yə istinadla yazır.

Beyin hüceyrələrini sağlam saxlamaq üçün mütəxəssis tünd şokolad yeməyi məsləhət görür və deyir ki, nə qədər tünd olarsa, o qədər yaxşıdır. Tünd şokoladda beyin hüceyrələrinə faydalı təsir göstərən antioksidantlar və flavanollar var. Eyni zamanda normanı qorumaq lazımdır, çünki şokoladın çoxluğu qan damarları üçün zərərlidir. Araşdırmalar göstərib ki, rasionda tünd şokoladın optimal miqdarı həftədə 45 qram təşkil edir.

Giləmeyvə də beyin üçün olduqca faydalıdır. Naydunun sözlərinə görə, giləmeyvədə yaddaşı gücləndirən, koqnitiv qabiliyyətlərinin itirilməsini yavaşladan və oksidləşdirici streslə mübarizə üçün vacib olan antioksidantlar, qida maddələri, liflər, vitaminlər və minerallar var. "Əlavə olaraq, müxtəlif giləmeyvələri yemək narahatlıq pozğunluğunun simptomlarını zəiflətməyə və demensiya kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edir", - deyə Naydu izah edib.

Narahatlığı azaltmağın və koqnitiv qabiliyyətlərin qorunub saxlanmasının başqa bir yolu da sarıkök yeməkdir. Göyərti, əsasən də ispanaq, manqold və acıqıjı yemək beyin üçün faydalı deyil: onların tərkibində folotalar var ki, bunlar da depressiya simptomlarının güclənməsinə səbəb ola bilər. Sonda Naydu turş kələm, miso, çay göbələk içkisi, qatıq və yoğurt daxil olmaqla daha çox mayalanmış məhsulları qidaya qəbul etməyi məsləhət görür.

Bu yaxınlarda həkim və diyetoloqlar qazlı içkilərinin beyin üçün zərərləri olması barədə xəbərdarlıq ediblər. Məsələn, kofeinli içkilər asılılıq yarada və yuxuya mənfi təsir göstərə bilər, şəkərli içkilər yaddaş problemlərinə səbəb olur, şəkərsizlər isə insult və demensiya riskini artırır.скачать dle 11.3