17:50 Tehranda içməli suya məhdudiyyət tətbiq olundu  |     17:42 Müdafiə naziri Azərbaycan Ordusunun şəxsi heyətini təbrik edib  |     17:34 Vətən müharibəsi iştirakçısı: "Döyüşə başlayanda 124 nəfər idik, sonda 20 nəfər qalmışdıq"  |     17:19 Siyəzəndə 17 yaşlı yeniyetmə itkin düşüb  |     17:13 Putin müdafiə nazirinin müavini Andrey Bulıqanı vəzifəsindən azad etdi  |     17:04 VI İslam Həmrəyliyi Oyunlarında 15 yaşlı ağırlıqqaldıranımız 3 bürünc medal qazanıb  |     16:58 Türkiyə Milli Müdafiə Nazirliyi Bakıdakı paraddan paylaşım etdi  |     16:55 Çin Tayvana görə Avropa İttifaqına etiraz etdi  |     16:48 Laçında “Zəfərin Səsi – Laçın 2025” adlı tədbir keçirilib  |     16:33 Şuşada atəşfəşanlıq olacaq  |     16:27 Xocavənddə evlərin təmirinə 2,3 milyon manat xərclənəcək  |     16:22 "Qalatasaray"ın heyətində CİDDİ İTKİ: İlin sonuna qədər olmayacaq  |     16:21 Mark Rütte: "NATO öz nüvə potensialını artırmaq niyyətindədir"  |     16:10 Ərdoğan Azərbaycan xalqını Zəfər Günü münasibətilə təbrik etdi  |     16:05 Azərbaycanın iki cüdoçusu İslamiadada yarımfinala yüksəlib  |     15:58 Maştağada dönərxana yandı  |     15:52 Qaxda 3 uşaq anasının meyiti tapıldı  |     15:45 Bazar günü 23 dərəcə isti olacaq  |     15:40 Biləsuvarda iki maşın toqquşdu - Xəsarət alanlar var  |     15:31 Azərbaycan nefti bahalaşdı  |    

Yaddaşı yaxşılaşdıran, depressiyanı dəf edən 3 MÖCÜZƏ

Amerikalı psixiatr Uma Naydu yaddaşın yaxşılaşmasına kömək edən, depressiya və narahatlığın qarşısını alan məhsulların adlarını açıqlayıb.

Median.Az
xəbər verir ki, bu barədə "Sputnik" CNBC-yə istinadla yazır.

Beyin hüceyrələrini sağlam saxlamaq üçün mütəxəssis tünd şokolad yeməyi məsləhət görür və deyir ki, nə qədər tünd olarsa, o qədər yaxşıdır. Tünd şokoladda beyin hüceyrələrinə faydalı təsir göstərən antioksidantlar və flavanollar var. Eyni zamanda normanı qorumaq lazımdır, çünki şokoladın çoxluğu qan damarları üçün zərərlidir. Araşdırmalar göstərib ki, rasionda tünd şokoladın optimal miqdarı həftədə 45 qram təşkil edir.

Giləmeyvə də beyin üçün olduqca faydalıdır. Naydunun sözlərinə görə, giləmeyvədə yaddaşı gücləndirən, koqnitiv qabiliyyətlərinin itirilməsini yavaşladan və oksidləşdirici streslə mübarizə üçün vacib olan antioksidantlar, qida maddələri, liflər, vitaminlər və minerallar var. "Əlavə olaraq, müxtəlif giləmeyvələri yemək narahatlıq pozğunluğunun simptomlarını zəiflətməyə və demensiya kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edir", - deyə Naydu izah edib.

Narahatlığı azaltmağın və koqnitiv qabiliyyətlərin qorunub saxlanmasının başqa bir yolu da sarıkök yeməkdir. Göyərti, əsasən də ispanaq, manqold və acıqıjı yemək beyin üçün faydalı deyil: onların tərkibində folotalar var ki, bunlar da depressiya simptomlarının güclənməsinə səbəb ola bilər. Sonda Naydu turş kələm, miso, çay göbələk içkisi, qatıq və yoğurt daxil olmaqla daha çox mayalanmış məhsulları qidaya qəbul etməyi məsləhət görür.

Bu yaxınlarda həkim və diyetoloqlar qazlı içkilərinin beyin üçün zərərləri olması barədə xəbərdarlıq ediblər. Məsələn, kofeinli içkilər asılılıq yarada və yuxuya mənfi təsir göstərə bilər, şəkərli içkilər yaddaş problemlərinə səbəb olur, şəkərsizlər isə insult və demensiya riskini artırır.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 134 15.10.21 23:59