Mojo.az Banner
14:57 Quzu ətinin qiyməti 30 manatı KEÇDİ – Daha da BAHALAŞACAQ?  |     14:38 Rumıniya Kiyevdə Azərbaycanın səfirliyinin binasının atəşə tutulmasını pisləyib  |     14:21 Kolumbiya Venesuela sərhədi yaxınlığında bombardman həyata keçirib: Ölənlər var  |     14:19 Yaşar Nurinin qızının ölüm səbəbi məlum oldu - FOTO (Yenilənib)  |     13:56 Bu gündən istiliyin verilməsinə başlanılır  |     13:54 Türkiyədə ZƏLZƏLƏ oldu  |     13:50 Azərbaycan XİN Fələstini təbrik edib  |     13:47 Yol Polisi: Yüksək sürət sürücülərin ətrafı qavrama qabiliyyəti kəskin zəiflədir  |     13:45 Vəfat edənlərlə “ünsiyyət qurmağa” imkan verən tətbiq yaradıldı  |     13:32 Naxçıvanda tanınmış rəssam və heykəltəraş vəfat edib - FOTO  |     13:31 Hacıqabulda itkin düşmüş 72 yaşlı kişinin meyiti tapıldı  |     13:29 Manaf Cəlilzadə Baş Prokurorluğa çağırılıb  |     13:09 17 yaşlı qızın təxirə salınan toyu yenidən keçiriləcək: Hazırlıqlar başladı - FOTO  |     13:04 Bazar gününə olan hava proqnozu  |     22:52 "Lukoil"də kartla ödənişlərdə problem yaranıb  |     22:35 Bakıda doqquzmərtəbəli yaşayış binasında yanğın olub - VİDEO  |     22:26 Rusiyadan Bakıya maral buynuzu gətirmək istəyən şəxs ələ keçdi  |     22:07 Azərbaycanda alim vəfat etdi  |     21:56 Məktəblilər Ukraynaya yardımı tənqid etdiyinə görə Fitsonun keçirdiyi iclası tərk etdilər  |     21:48 Bakıda yaşayış binasında yanğın - VİDEO  |    
Left Banner
Right Banner

Yaddaşı yaxşılaşdıran, depressiyanı dəf edən 3 MÖCÜZƏ

15.10.2021 23:59 1 152
Yaddaşı yaxşılaşdıran, depressiyanı dəf edən 3 MÖCÜZƏ
Amerikalı psixiatr Uma Naydu yaddaşın yaxşılaşmasına kömək edən, depressiya və narahatlığın qarşısını alan məhsulların adlarını açıqlayıb.

Median.Az
xəbər verir ki, bu barədə "Sputnik" CNBC-yə istinadla yazır.

Beyin hüceyrələrini sağlam saxlamaq üçün mütəxəssis tünd şokolad yeməyi məsləhət görür və deyir ki, nə qədər tünd olarsa, o qədər yaxşıdır. Tünd şokoladda beyin hüceyrələrinə faydalı təsir göstərən antioksidantlar və flavanollar var. Eyni zamanda normanı qorumaq lazımdır, çünki şokoladın çoxluğu qan damarları üçün zərərlidir. Araşdırmalar göstərib ki, rasionda tünd şokoladın optimal miqdarı həftədə 45 qram təşkil edir.

Giləmeyvə də beyin üçün olduqca faydalıdır. Naydunun sözlərinə görə, giləmeyvədə yaddaşı gücləndirən, koqnitiv qabiliyyətlərinin itirilməsini yavaşladan və oksidləşdirici streslə mübarizə üçün vacib olan antioksidantlar, qida maddələri, liflər, vitaminlər və minerallar var. "Əlavə olaraq, müxtəlif giləmeyvələri yemək narahatlıq pozğunluğunun simptomlarını zəiflətməyə və demensiya kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edir", - deyə Naydu izah edib.

Narahatlığı azaltmağın və koqnitiv qabiliyyətlərin qorunub saxlanmasının başqa bir yolu da sarıkök yeməkdir. Göyərti, əsasən də ispanaq, manqold və acıqıjı yemək beyin üçün faydalı deyil: onların tərkibində folotalar var ki, bunlar da depressiya simptomlarının güclənməsinə səbəb ola bilər. Sonda Naydu turş kələm, miso, çay göbələk içkisi, qatıq və yoğurt daxil olmaqla daha çox mayalanmış məhsulları qidaya qəbul etməyi məsləhət görür.

Bu yaxınlarda həkim və diyetoloqlar qazlı içkilərinin beyin üçün zərərləri olması barədə xəbərdarlıq ediblər. Məsələn, kofeinli içkilər asılılıq yarada və yuxuya mənfi təsir göstərə bilər, şəkərli içkilər yaddaş problemlərinə səbəb olur, şəkərsizlər isə insult və demensiya riskini artırır.скачать dle 11.3