Mojo.az Banner
22:12 Yeni Klinikada Yeni Robotik Reabilitasiya və Sümük İliyi Transplantasiyası mərkəzlərinin açılışı olub  |     21:48 Bu universitet ləğv edilir? - MÜZAKİRƏLƏR APARILIR  |     21:31 İslamiadanın qalibi olan Azərbaycan güləşçisi: "Finalda qələbə qazanamaq çox sevindiricidir"  |     21:20 İranda DƏHŞƏT – Su anbarı qurudu, meyitlər üzə çıxdı – ANBAAN VİDEO  |     21:12 Cəlilabadın 3 kəndi işıqsız qalacaq  |     21:05 Banqkoka uçan təyyarə Bakıda məcburi eniş edib  |     20:51 Şəhərin adını Stalinqrad edəcəklər  |     20:32 Rəqsanənin azadlıqda ilk görüntüləri - Video  |     20:24 Müasir cütlüklər daha tez-tez ayrılırlar: Dörd əsas səbəb  |     20:17 Mehriban Xanlarova DİN-ə müraciət etdi  |     20:02 Leyla Əliyeva Beynəlxalq STEAM Azərbaycan Festivalını ziyarət etdi - FOTOLAR  |     19:50 ABŞ beş Rusiya vətəndaşına və yeddi şirkətə sanksiya tətbiq etdi  |     19:44 Bu qədər mənzilə çıxarış verilib  |     19:33 Kiloqramı 25 manatdır: Xərçəng yaradırmış - 33 illik araşdırma  |     19:24 Məşhur rəsm əsəri rekord qiymətə satıldı  |     18:55 Kişi arvadını küçədə bıçaqladı  |     18:40 Sürücülərin NƏZƏRİNƏ: Bakıda şoselərin birində avtobus zolağı təşkil edilir  |     18:30 Sərhədlərin açılmasına hazır olmalıyıq - Komitə sədri  |     18:29 Rusiya yaşayış binasını vurdu - 25 ölü  |     18:15 17 nəqliyyat vasitəsi satışa çıxarılır: Qiymətlər 1 300 manatdan başlayır  |    
Left Banner
Right Banner

Yaddaşı yaxşılaşdıran, depressiyanı dəf edən 3 MÖCÜZƏ

15.10.2021 23:59 1 167
Yaddaşı yaxşılaşdıran, depressiyanı dəf edən 3 MÖCÜZƏ
Amerikalı psixiatr Uma Naydu yaddaşın yaxşılaşmasına kömək edən, depressiya və narahatlığın qarşısını alan məhsulların adlarını açıqlayıb.

Median.Az
xəbər verir ki, bu barədə "Sputnik" CNBC-yə istinadla yazır.

Beyin hüceyrələrini sağlam saxlamaq üçün mütəxəssis tünd şokolad yeməyi məsləhət görür və deyir ki, nə qədər tünd olarsa, o qədər yaxşıdır. Tünd şokoladda beyin hüceyrələrinə faydalı təsir göstərən antioksidantlar və flavanollar var. Eyni zamanda normanı qorumaq lazımdır, çünki şokoladın çoxluğu qan damarları üçün zərərlidir. Araşdırmalar göstərib ki, rasionda tünd şokoladın optimal miqdarı həftədə 45 qram təşkil edir.

Giləmeyvə də beyin üçün olduqca faydalıdır. Naydunun sözlərinə görə, giləmeyvədə yaddaşı gücləndirən, koqnitiv qabiliyyətlərinin itirilməsini yavaşladan və oksidləşdirici streslə mübarizə üçün vacib olan antioksidantlar, qida maddələri, liflər, vitaminlər və minerallar var. "Əlavə olaraq, müxtəlif giləmeyvələri yemək narahatlıq pozğunluğunun simptomlarını zəiflətməyə və demensiya kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edir", - deyə Naydu izah edib.

Narahatlığı azaltmağın və koqnitiv qabiliyyətlərin qorunub saxlanmasının başqa bir yolu da sarıkök yeməkdir. Göyərti, əsasən də ispanaq, manqold və acıqıjı yemək beyin üçün faydalı deyil: onların tərkibində folotalar var ki, bunlar da depressiya simptomlarının güclənməsinə səbəb ola bilər. Sonda Naydu turş kələm, miso, çay göbələk içkisi, qatıq və yoğurt daxil olmaqla daha çox mayalanmış məhsulları qidaya qəbul etməyi məsləhət görür.

Bu yaxınlarda həkim və diyetoloqlar qazlı içkilərinin beyin üçün zərərləri olması barədə xəbərdarlıq ediblər. Məsələn, kofeinli içkilər asılılıq yarada və yuxuya mənfi təsir göstərə bilər, şəkərli içkilər yaddaş problemlərinə səbəb olur, şəkərsizlər isə insult və demensiya riskini artırır.скачать dle 11.3