Mojo.az Banner
15:42 Kəsdiyi ağac üstünə aşdı, öldü  |     15:30 Putin Azərbaycanı təbrik etdi  |     15:21 "Şəkili Yusif"in MƏHKƏMƏSİ keçirilib: "Mən sadəcə kuryer olmuşam, verilənləri ünvanlara çatdırmışam"  |     14:54 Baş Gömrük İdarəsinin sabiq inspektoru azadlığa buraxıldı  |     14:46 "Range Rover"lə dörd nəfərin ölümünə səbəb olan klub prezidenti azadlığa çıxdı  |     14:30 Siqaret satışı məhdudlaşdırıldı - Qiymətlər kəskin yüksəldi  |     14:23 İcra başçısının sabiq müavini də azadlığa çıxdı  |     14:21 Prezidentin son sərəncamı 76 min aztəminatlı ailəni əhatə edəcək  |     14:14 Nizami rayonunda "Sherlock Park" restoranında nöqsanlar aşkarlanıb  |     14:07 "Yola çıxanda gördüm ki, canavar qadını tutub..." (VİDEO)  |     14:04 Aztəminatlı ailələrə birdəfəlik maddi yardım veriləcək - SƏRƏNCAM  |     14:02 26 min manatlıq mənimsəmədə təqsirləndirilən direktor cəzalandırıldı  |     14:00 Türkiyədə məşhurlara qarşı narkotik istintaqı davam edir: Yusuf Güney dindirilmək üçün çağrıldı  |     13:51 Dəniz Əsədova azadlığa buraxıldı  |     13:41 Sabah hava yağmursuz olacaq  |     13:26 Bakıda ucuz qiymətə qəribə formalı ətlər satışa çıxarıldı (VİDEO)  |     12:48 Maşınla motosikletçini qəsdlə vurub üstündən keçən şəxs Psixiatriya Xəstəxanasına yerləşdirildi  |     12:40 Sumqayıtın bir hissəsində qaz olmayacaq  |     12:37 Türkiyənin vitse-prezidenti Cevdet Yılmaz Azərbaycana səfərə gəlib  |     12:35 Məhkəmə "Kürd Amo"nu öldürən şəxslə bağlı hökmü dəyişdirdi  |    
Left Banner
Right Banner

Yaddaşı yaxşılaşdıran, depressiyanı dəf edən 3 MÖCÜZƏ

15.10.2021 23:59 1 266
Yaddaşı yaxşılaşdıran, depressiyanı dəf edən 3 MÖCÜZƏ
Amerikalı psixiatr Uma Naydu yaddaşın yaxşılaşmasına kömək edən, depressiya və narahatlığın qarşısını alan məhsulların adlarını açıqlayıb.

Median.Az
xəbər verir ki, bu barədə "Sputnik" CNBC-yə istinadla yazır.

Beyin hüceyrələrini sağlam saxlamaq üçün mütəxəssis tünd şokolad yeməyi məsləhət görür və deyir ki, nə qədər tünd olarsa, o qədər yaxşıdır. Tünd şokoladda beyin hüceyrələrinə faydalı təsir göstərən antioksidantlar və flavanollar var. Eyni zamanda normanı qorumaq lazımdır, çünki şokoladın çoxluğu qan damarları üçün zərərlidir. Araşdırmalar göstərib ki, rasionda tünd şokoladın optimal miqdarı həftədə 45 qram təşkil edir.

Giləmeyvə də beyin üçün olduqca faydalıdır. Naydunun sözlərinə görə, giləmeyvədə yaddaşı gücləndirən, koqnitiv qabiliyyətlərinin itirilməsini yavaşladan və oksidləşdirici streslə mübarizə üçün vacib olan antioksidantlar, qida maddələri, liflər, vitaminlər və minerallar var. "Əlavə olaraq, müxtəlif giləmeyvələri yemək narahatlıq pozğunluğunun simptomlarını zəiflətməyə və demensiya kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edir", - deyə Naydu izah edib.

Narahatlığı azaltmağın və koqnitiv qabiliyyətlərin qorunub saxlanmasının başqa bir yolu da sarıkök yeməkdir. Göyərti, əsasən də ispanaq, manqold və acıqıjı yemək beyin üçün faydalı deyil: onların tərkibində folotalar var ki, bunlar da depressiya simptomlarının güclənməsinə səbəb ola bilər. Sonda Naydu turş kələm, miso, çay göbələk içkisi, qatıq və yoğurt daxil olmaqla daha çox mayalanmış məhsulları qidaya qəbul etməyi məsləhət görür.

Bu yaxınlarda həkim və diyetoloqlar qazlı içkilərinin beyin üçün zərərləri olması barədə xəbərdarlıq ediblər. Məsələn, kofeinli içkilər asılılıq yarada və yuxuya mənfi təsir göstərə bilər, şəkərli içkilər yaddaş problemlərinə səbəb olur, şəkərsizlər isə insult və demensiya riskini artırır.скачать dle 11.3