22:50 20 NATO ölkəsi Ukraynanın alyansa üzvlüyünü rəsmən dəstəkləyib  |     22:39 “Mançester Siti”nin sahibi 13 ildən sonra ilk dəfə komandasının matçını izləyəcək  |     22:26 Xəzərin suyunda kəskin azalma: Bu təbii prosesdir, yoxsa...  |     22:07 Yaponiyada aeroportda sərnişinlərlə dolu iki təyyarə toqquşdu - VİDEO  |     21:09 Ərdoğan UEFA Prezidentini qəbul edib  |     20:11 Kanada Ukraynaya 373 milyon dollarlıq yeni hərbi yardım paketi verəcək  |     20:04 Britaniya Ukraynaya humanitar yardım göstərəcək  |     19:55 İranda leysan nəticəsində 17 əyalətdə sel və daşqın baş verib  |     19:49 Niderlandda sənaye zonasında güclü yanğın baş verib  |     19:39 Bakı sakininin bank hesabından pul oğurlanıb  |     19:31 Bakıda gənc qızı avtomobil vurub  |     19:22 Sabirabadda 48 yaşlı kişi intihar edib  |     19:11 Somalidə silahlılar otelə hücum edib, ölənlər var  |     19:04 Sabirabadda avtomobil piyadanı vuraraq öldürüb  |     18:44 Bakıda məhbus həbsxanada ölüb  |     18:13 Kaxovka SES-in bəndinin partladılması nəticəsində itkin düşənlərin sayı 27-yə çatıb  |     17:59 Qazaxıstanda meşə yanğınları FHN rəhbərinin işdən qovulması ilə nəticələndi  |     17:50 Qohumunun maşınını oğurlayan şəxs Quba yolunda tutuldu  |     17:50 Qohumunun maşınını oğurlayan şəxs Quba yolunda tutuldu  |     17:43 Ölkədə COVID-19 əleyhinə peyvənd olunanların sayı AÇIQLANDI  |    
Hansı qidalar insanı depressiyaya salır - Əhvalı qaldırmaq üçün nə yeməli?
Hər gün asan həzm olunan karbohidratlı qidalar yemək insanda piylənmə, diabet və depressiya, psixi problemlər, əhval-ruhiyyənin pisləşməsinə səbəb ola bilər.

Median.Az
xəbər verir ki, alimlər bu siyahıya un məmulatları, çörək, şirniyyatları daxil edib.

Nəyə görə çörək, un məmulatı depressiyaya səbəb olur?

Dietoloq Anastasiya Tarasko bildirib ki, tez mənimsənilən karbohidratlar yeyiləndən dərhal sonra qana keçir, eləcə də sürətlə orqanizmdən çıxarılır. Bu da əhval-ruhiyyənin dəyişməsinə səbəb ola bilər.

Depressiyadan çıxmaq üçün menyunu triptofanla zəngin ərzaqlarla tərtib edin.

Eləcə də çox yağlı qidalar, yağlı ət, yarımfabrikatlar, kolbasa, sosis həzm sistemində problemlər və depressiya yarada bilir.

Heyvani yağlarda olan xolesterin depressiv əhvalı 40% artırır.

Əsəbləri düzəltmək, depressiya və təşviş əleyhinə aşırı yeməkdən, toxluqdan qaçmalı, Aralıq dənizi dietasına əməl etməlidir.

Elmi tədqiqatlar sübut edib ki, bu dieta, az yemək və idmanla xroniki depressiyada olan insanların vəziyyəti xeyli yaxşılaşıb.

Bəs hansı qidaları yemək lazımdır:

- Payız xurması - narıncı rəngdə olan. Əgər sarı rəng təşviş rəngi hesab olunursa, narıncı əksinə depressiyaya qarşıdır. Ona görə kök, balqabaq, portağal, xurma yemək lazımdır.

Bu rəngdə ərzaqlarda maqniy çoxdur. O da stresə qarşıdır.

- Yeyilən təbii göbələklər- bu qidada çox miqdarda B12 vitamini, antioksidantlar, amin turşuları var.

- Tünd, qara şokolad

- Yağlı balıq

- Yumurta sarısı

- Avokado

- Badam

- Bütün çərəzlər

Triptofanla zəngin olduğu üçün serotonin hasilini artırır. Bunları hər gün qəbul etdikdə yuxu normallaşır, insan şən əhvalda olur. /medicina.azскачать dle 11.3






Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            438 29.12.21 23:41