Alimlər fruktozanın qorxulu təsirini aşkar etdilər » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
18:46 Azərbaycan və Qırğızıstan gəncləri birgə fəaliyyətlə bağlı memorandum imzalayıblar  |     18:32 Elektrik enerjisi və su təchizatı sahələrində idarəetmənin təkmilləşdirilməsi ilə bağlı FƏRMAN  |     18:23 Türkiyədə azərbaycanlının 70 kiloqram qızılla saxlanılmasının ANBAAN GÖRÜNTÜLƏRİ (VİDEO)  |     18:17 Yüksək vəzifəyə təyin edilən Xəyyam Məmmədov kimdir?  |     18:14 Azərbaycanda bir universitetin təmirinə 790 min manat sərf olunacaq  |     18:03 Şahrudin Məhəmmədəliyev uzun müddət sonra yenidən yaşıl meydanlara qayıdır  |     17:55 Tacikistanın şimalında zəlzələ oldu  |     17:47 Toy baş tutmasa, nişanda verilən qızıllar geri qaytarılmalıdır? - Ali Məhkəmənin mövqeyi  |     17:46 Dayısının 14 yaşlı qızı ilə evlənən şəxsə şərti cəza verildi  |     17:41 Azərbaycanda bəzi kursantlara ödəniş ediləcək  |     16:41 Temperatur düşəcək, leysan yağacaq  |     16:30 Qəzzada öldürülən jurnalistlərin sayı 189-a yüksəldi  |     16:15 Dövlət agentliyində yüksək vəzifələrə TƏYİNATLAR  |     16:03 Səmayə Piriyeva vəfat etdi  |     15:52 Xəzər dənizində üzərək Azərbaycana qanunsuz yolla keçən əcnəbiyə hökm oxundu  |     15:48 Zakir Həsənov ordunun döyüş hazırlığı ilə bağlı konkret tapşırıqlar verib  |     15:28 Bakıda mənzil qiymətləri nə qədər artıb?  |     14:54 COP29 üçün nəzərdə tutulan avtobuslar fəaliyyətini DAYANDIRIR  |     14:37 Gəncədə qəzaya düşən avtomobil yanaraq kül oldu  |     14:22 COP29 zolaqlarında yol nişanlarının sökülməsinə başlanıldı - RƏSMİ (VİDEO)  |    

Alimlər fruktozanın qorxulu təsirini aşkar etdilər

Rasionda fruktozanın yüksək səviyyədə olmağı qaraciyərin yağları əritmək xüsusiyyətinə maneə törədir.

Belə bir qənaətə Bostonun Coslin Diabet Mərkəzinin alimləri gəliblər.

Tədqiqatçılar bildiriblər ki, qlükozanın müvafiq miqdarı metabolizmin göstəricilərinə bu şəkildə təsir göstərmir.

Araşdırmanın müəllifi, Harvard Tibb Məktəbinin professoru Ronald Kan “fruktozanın qaraciyəri yağ yığmağa məcbur etdiyini” müəyyən edib. O, rasiona əlavə edilən böyük miqdarda yağla, demək olar ki, eyni təsir göstərir. Onun sözlərinə görə, qlükozanın səviyyəsinin artırılması isə, qaraciyərin yağları əritməsinə və əslində daha sağlam metabolizmə kömək edir.

“Tədqiqatın ən vacib nəticəsi isə fruktozanın rasionda yüksək miqdarının orqanizmə zərərli olduğunu müəyyən etməyimizdir”, - deyə Kan vurğulayıb.

Alimlər araşdırma apararaq, heyvanlar üzərində altı müxtəlif pəhrizin metabolizmə təsirini müqayisə ediblər. Bu pəhrizlərdə qlükoza, fruktoza, eləcə də yağ səviyyəsinin müxtəlif birləşmələri istifadə edilib.

Alimlər CPT1a fermentinin aktivliyini nəzarət altında saxlayıblar. Belə ki, bu ferment mitoxondrinin yağ əridərkən işlərini düzgün şəkildə yerinə yetirməyinə cavabdehdir.
Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, rasionda yağ və fruktoza yüksək olan zaman fermentin səviyyəsi aşağı olur və mitoxondrilər düzgün işləmirlər.скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            1 928 05.10.19 14:32