Qoyun əti quzu ətindən faydalıdır - AQTA-dan MÜRACİƏT » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
23:02 Maliyyə Nazirliyi banklara qoyduğu depozitdən nə qədər gəlir əldə edəcək? - Cədvəl  |     22:57 İranda qadın 22 ildə 11 dəfə evləndi, ərlərini zəhərləyib öldürdü  |     22:50 Azərbaycanlı müğənni Rusiyadakı bütün konsertlərini ləğv etdi (SƏBƏB)  |     22:45 Rəfiqəsini evinə qonaq çağırıb onun mənzilinə oğurluğa getdi - Bakıda film kimi hadisə  |     22:36 Bu məhsullar bahalaşdı  |     22:31 İlham Əliyevin orden verdiyi Vladimir Fekete kimdir? - DOSYE  |     22:23 Sovetdən qalma təcili yardım maşınları nə vaxt yenilənəcək?  |     22:17 Son zamanlar müşahidə olunan virus "pnevmaniya" yaradır - XƏBƏRDARLIQ  |     22:08 Tramp: Alyaskada Putinlə konstruktiv görüş olacağını gözləyirəm - YENİLƏNİB  |     22:02 Lavrov erməni həmkarı ilə müzakirə APARDI  |     21:57 “Renault” 150 mindən çox avtomobili geri çağırdı  |     21:49 Yuxusuzluğun səbəb olduğu səkkiz xəstəlik  |     21:43 Türkiyənin bu bölgələrində güclü zəlzələ gözlənilir - Xəbərdarlıq  |     21:34 Bu kəndə gedən bir gecədə milyonçu olur  |     21:29 Türkiyə-Ermənistan sərhədi nə vaxt açılacaq?  |     21:22 Ağrıkəsici dərman ürək çatışmazlığına səbəb ola bilər  |     21:17 DSX-nın əsgəri cibinə məktub qoyub, özünü güllələdi - Baş leytenant incidirmiş (TƏFƏRRÜAT)  |     21:09 Elektromobili ildırım vurdu - VİDEO  |     21:09 Ərdoğan: "Türkiyə hər zaman Azərbaycanın yanında olacaq" - Video  |     21:02 Azərbaycanı dünya çempionatında təmsil edəcək güləşçilər müəyyənləşib  |    

Qoyun əti quzu ətindən faydalıdır - AQTA-dan MÜRACİƏT

Azərbaycanda qoyun əti quzu əti ilə müqayisədə istehlak üçün daha faydalı hesab edilir.


Bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən (AQTA) məlumat verilib.

Bildirilib ki, son illərdə ölkədə qoyunçuluğun inkişaf dinamikasında azalma müşahidə edilib:

"Yetişdirilən qoyun cinslərinin ət, süd, pendir, dəri, piy və yunundan istifadə edilir. Yüksək məhsuldarlığına və digər müsbət keyfiyyətlərinə baxmayaraq, son illərdə ölkəmizdə qoyunçuluğun inkişaf dinamikasında azalma müşahidə edilib".

BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatı ilə Azərbaycan arasındakı Tərəfdaşlıq Proqramı çərçivəsində reallaşdırılan “Qoyunçuluğun davamlı inkişafı və ərzaq məhsullarının istehsalı üzrə dəyər zəncirinin yaradılması və həyata keçirilməsi” layihəsi üzrə hazırlanan hesabatda Azərbaycanda qoyun populyasiyasının inkişaf dinamikasındakı azalmanın bir sıra səbəblərlə bağlı olduğu göstərilib:

"İqlim dəyişiklikləri və torpaqların deqradasiyası və tələblə təklifin dəyişməsi fonunda tələbin artması ilə yanaşı, ən narahatedici məqamlardan biri də əhalinin damaq dadı və ət seçimində əsasən quzu ətinə üstünlük verməsidir. Bu da nəticə etibarilə qoyunçuluğun inkişaf perspektivlərinə mənfi təsir göstərir".

Qeyd edək ki, qoyun ətinin qida dəyəri tərkibindəki əzələ və piy toxumasının nisbətindən asılı olaraq dəyişir. Müəyyən yaşa çatmış qoyun ətinin tərkibindəki zəngin zülallar sayəsində qoyun əti dadlı və şirəli olmaqla yanaşı, həm də tez həzm olunur.

Araşdırmalar göstərir ki, qoyun ətinin tərkibi quzu əti ilə müqayisədə Ca, P, Na, K, Cl, J, Zn, Co, Cu, Ni, Fe, Mn, Mo, F, S, Se və digər makro və mikroelementlər, B1, B2, B3, B6, B12, A, K, E, D, biotin, fol turşusu və başqa vitaminlər, həmçinin digər bioloji aktiv maddələrlə daha zəngindir.

Beləliklə, insan orqanizmi üçün zəruri sayılan qida maddələri və digər komponentlərlə zəngin olan yetkinlik və sonrakı yaş mərhələlərindəki qoyunun əti cinsi yetişkənlik dövründə, yəni 6-12 aylıqda olan quzu əti ilə müqayisədə istehlak üçün daha faydalı hesab edilir.


скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            822 08.02.25 20:03