Qoyun əti quzu ətindən faydalıdır - AQTA-dan MÜRACİƏT » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
14:11 Azərbaycanlı boksçu yarışlardan 4 illik kənarlaşdırıldı  |     13:32 Azərbaycan və Sloveniya XİN başçılarının geniştərkibli görüşü keçirilib  |     13:20 Ordumuzun zabiti vəfat edib  |     13:04 Şamaxıya gedən yolda hərəkət dayandı - VİDEO  |     12:55 Hansı həkimlər plastik cərrahiyyə əməliyyatı edə bilərlər? - SİYAHI  |     12:35 Bu il Xocavəndə ilk köç nəzərdə tutulur  |     12:24 Ermənistan, Gürcüstan və Azərbaycan XİN rəhbəri müavinlərinin görüşü başlayıb  |     12:12 Avropa Meloninin Trampla görüşündən narahatdır  |     11:58 Bakının mərkəzində avtomobildə meyit tapıldı  |     11:54 Ağsuda seldə ölən sahə rəisi yoldaşlarını xilas etməyə çalışırmış - YENİ GÖRÜNTÜLƏR (VİDEO)  |     11:36 BDYPİ: "Ötən gün respublika ərazisində ölümlə nəticələnən yol-nəqliyyat hadisəsi qeydə alınmayıb"  |     11:26 Kolumbiyada epidemiya: Fövqəladə vəziyyət elan edildi  |     11:17 Çayların həcmində artım davam edir  |     22:59 Bakıda körpü uçdu: Mərkəz ilə əlaqə kəsildi - VİDEO  |     22:53 Prezident 4 sədr müavininə yeni vəzifə verdi  |     22:53 Bakıda kişi özünü 14-cü mərtəbədən atıb — VİDEO  |     22:45 Goranboyda sirkə turşusu içib, özünə bıçaqla xəsarət yetirən şəxs ölüb  |     22:38 Lisey müəllimi vəfat etdi  |     22:30 Ölkə ərazisində yağıntılı və küləkli hava şəraiti davam edir - FAKTİKİ HAVA - YENİLƏNİB 2  |     22:22 Azərbaycanda bu şəxslərə ictimai nəqliyyat pulsuz ola bilər  |    

Qoyun əti quzu ətindən faydalıdır - AQTA-dan MÜRACİƏT

Azərbaycanda qoyun əti quzu əti ilə müqayisədə istehlak üçün daha faydalı hesab edilir.


Bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən (AQTA) məlumat verilib.

Bildirilib ki, son illərdə ölkədə qoyunçuluğun inkişaf dinamikasında azalma müşahidə edilib:

"Yetişdirilən qoyun cinslərinin ət, süd, pendir, dəri, piy və yunundan istifadə edilir. Yüksək məhsuldarlığına və digər müsbət keyfiyyətlərinə baxmayaraq, son illərdə ölkəmizdə qoyunçuluğun inkişaf dinamikasında azalma müşahidə edilib".

BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatı ilə Azərbaycan arasındakı Tərəfdaşlıq Proqramı çərçivəsində reallaşdırılan “Qoyunçuluğun davamlı inkişafı və ərzaq məhsullarının istehsalı üzrə dəyər zəncirinin yaradılması və həyata keçirilməsi” layihəsi üzrə hazırlanan hesabatda Azərbaycanda qoyun populyasiyasının inkişaf dinamikasındakı azalmanın bir sıra səbəblərlə bağlı olduğu göstərilib:

"İqlim dəyişiklikləri və torpaqların deqradasiyası və tələblə təklifin dəyişməsi fonunda tələbin artması ilə yanaşı, ən narahatedici məqamlardan biri də əhalinin damaq dadı və ət seçimində əsasən quzu ətinə üstünlük verməsidir. Bu da nəticə etibarilə qoyunçuluğun inkişaf perspektivlərinə mənfi təsir göstərir".

Qeyd edək ki, qoyun ətinin qida dəyəri tərkibindəki əzələ və piy toxumasının nisbətindən asılı olaraq dəyişir. Müəyyən yaşa çatmış qoyun ətinin tərkibindəki zəngin zülallar sayəsində qoyun əti dadlı və şirəli olmaqla yanaşı, həm də tez həzm olunur.

Araşdırmalar göstərir ki, qoyun ətinin tərkibi quzu əti ilə müqayisədə Ca, P, Na, K, Cl, J, Zn, Co, Cu, Ni, Fe, Mn, Mo, F, S, Se və digər makro və mikroelementlər, B1, B2, B3, B6, B12, A, K, E, D, biotin, fol turşusu və başqa vitaminlər, həmçinin digər bioloji aktiv maddələrlə daha zəngindir.

Beləliklə, insan orqanizmi üçün zəruri sayılan qida maddələri və digər komponentlərlə zəngin olan yetkinlik və sonrakı yaş mərhələlərindəki qoyunun əti cinsi yetişkənlik dövründə, yəni 6-12 aylıqda olan quzu əti ilə müqayisədə istehlak üçün daha faydalı hesab edilir.


скачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            453 08.02.25 20:03