Mikrodalğalı sobada yeməyin zəhərə çevrilməməsi üçün nə etməliyik? - Mütəxəssisdən TÖVSİYƏ » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
20:21 Azərbaycana 8 milyondan çox həşərat gətirildi: Əsas səbəb nədir?  |     20:15 Azərbaycanda daha 12 nəqliyyat vasitəsi hərraca çıxarılacaq  |     20:06 Azərbaycan XİN xarici diplomatları ölkənin xarici siyasət prioritetləri haqqında məlumatlandırıb  |     20:01 Ötən il Azərbaycanda xərçəngdən ölənlərin sayı açıqlanıb - RƏSMİ  |     19:54 Azərbaycan özünü aqrar məhsullarla tam təmin edə bilərmi?  |     19:49 Sabah Babəkin dörd kəndində işıq olmayacaq  |     19:40 İranda 10 gəmini əhatə edən güclü yanğın olub  |     19:32 Xırdalan sakini: 35 ilə tikib-qurduğumuz ev bir anda külə döndü  |     19:25 Xankəndi və Xocalıda 200-ə yaxın vətəndaş müayinələrdən keçirilib  |     19:16 “Kərimə” dövləti qurmaq istəyən və terror aktları planlaşdıran şəxslərə hökm oxunub  |     19:11 Ədliyyə orqanlarına qəbul imtahanı keçiriləcək  |     19:04 CAR-da əlverişsiz hava səbəbindən 49 nəfər ölüb  |     18:52 Ukrayna və Rusiya arasında növbəti əsir mübadiləsi olub  |     18:41 Ailə başçısını itirməyə görə verilən müavinət artırıldı  |     18:40 Azərbaycanda əməkdar jurnalistlər üçün aylıq təqaüd 50 manat artırılıb  |     18:27 AQTA-nın "rədd etdiyi" məşhur broyler şirkəti satışa çıxarıldı - MƏBLƏĞ  |     18:15 QHT sədrinin şok əməli: Yas məclisində qadınla tanış oldu, pulunu alıb vəd verdi  |     18:13 Hindistanda qəzaya uğrayan təyyarənin sərnişinlərindən biri sağ tapılıb  |     18:11 İmişli rayonunun bir sıra ərazilərində qazın verilişində fasilələr yaranacaq  |     18:00 Xaricdə dövlət hesabına təhsil almaq istəyənlərin NƏZƏRİNƏ!  |    

Mikrodalğalı sobada yeməyin zəhərə çevrilməməsi üçün nə etməliyik? - Mütəxəssisdən TÖVSİYƏ

“Mikrodalğalı sobada yeməkləri plastik qablarda qızdırmaq məsləhət deyil. Çünki materialdan benzol ayrılır, bu da DNT-nin mutasiyasına və zədələnməsinə səbəb olur”.

Bu barədə Rusiyanın tanınmış endokrinoloqu Anastasiya Qalyanova xəbərdarlıq edib.

O bildirib ki, mikrodalğalı sobada yemək isidərkən zərərli maddələrin əmələ gəlməsi qab-qacağın materialından asılıdır.

“Belə ki, mikrodalğalı sobada birdəfəlik plastik qablar və plastik konteynerlərdən istifadə etməmək daha yaxşıdır. Plastik qızdıqda ondan çoxlu miqdarda zəhərli maddələr ayrılır. Ən zərərli birləşmələrdən biri müxtəlif DNT-nin mutasiyasına və zədələnməsinə səbəb olan benzoldur. Yeməkləri şüşə və ya çini qablarda bişirmək, qızdırmaq daha yaxşıdır”, - deyə həkim bildirib.

Mütəxəssis vurğulayıb ki, üzərində mikrodalğa üçün təsdiq işarəsi (üçbucağın içərisində beş rəqəmi və ya mikrodalğalı soba işarəsi) olan plastik konteynerlərdən də istifadə etmək olar.

“İstiləşmə vaxtı isə bir dəqiqə ilə məhdudlaşdırılmalıdır. Mikrodalğalı sobada yemək uzun müddət isidildikdə tərkibindəki qidalandırıcı maddələrin miqdarı təxminən 40% azalır. Yemək bişirmək və ya qızdırmaq üçün başqa üsul seçmək imkanı varsa, mikrodalğalı sobadansa, qaz plitəsi, ya sobadan istifadə etmək daha yaxşıdır”, - deyə Qalyanova qeyd edib.

Mənbə: Gazeta.ruскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            465 14.05.24 11:35