Mikrodalğalı sobada yeməyin zəhərə çevrilməməsi üçün nə etməliyik? - Mütəxəssisdən TÖVSİYƏ » Median.Az - Bütün xəbərlər bir ünvanda
18:42 Palçıq vulkanlarına yaxın ərazilərdə yaşayan şəxslərin diqqətinə  |     18:32 Bakının hansı küçələrində sıxlıq var?  |     18:16 Bakıda 2 uşaq küçədə gecələdi - Video (Yenilənib)  |     18:13 “Nurlan” kafesində nöqsanlar aşkarlandı  |     18:09 Xalq artisti PALATAYA KÖÇÜRÜLDÜ  |     17:56 Buraxılış və Azərbaycan dili imtahanının nəticələri açıqlandı  |     17:47 İtkin şəhid Vəkil Qayıbov dəfn edilib  |     17:38 Azərbaycanlı futbolçu Cənubi Afrika klubunda  |     17:28 Xanım bələdiyyə sədri cərimələndi  |     17:25 Kreml Rusiya və Ukrayna arasında birbaşa danışıqlara fasilə verdi: Peskovdan bəyanat  |     17:03 Neftçalada biryaşlı övladının ölümündə şübhəli bilinən ANA SAXLANILDI - FOTO (Yenilənib)  |     16:58 Ermənistanda məhkəmə Gümrü merinin saxlanılan oğlu barəsində qərar verdi  |     16:16 Dövlət qurumlarına geyim satan şirkətdə qanunsuzluq: 20 min cərimə...  |     16:11 Məhkəmədə azərbaycanlı girovların öldürülməsi və digər cinayətlər üzrə sənədlər elan olunub  |     16:09 Sürücülərin NƏZƏRİNƏ: Bakının bir küçəsi iki gün bağlı olacaq  |     16:00 Xəzər dənizinin səviyyəsi son 4 ildə 24 sm azalıb  |     15:50 Azərbaycanda bu şəxslər pensiya ala bilməyəcək  |     15:43 Ermənistan Rusiya və Belarusun təlimlərində iştirakdan imtina edib  |     15:37 Sumqayıtda 62 yaşlı şəxs direktor təyin edildi  |     15:20 Qohum evliliyinə qoyulan qadağadan sonra nikahların sayı 2 dəfə azalıb  |    

Mikrodalğalı sobada yeməyin zəhərə çevrilməməsi üçün nə etməliyik? - Mütəxəssisdən TÖVSİYƏ

“Mikrodalğalı sobada yeməkləri plastik qablarda qızdırmaq məsləhət deyil. Çünki materialdan benzol ayrılır, bu da DNT-nin mutasiyasına və zədələnməsinə səbəb olur”.

Bu barədə Rusiyanın tanınmış endokrinoloqu Anastasiya Qalyanova xəbərdarlıq edib.

O bildirib ki, mikrodalğalı sobada yemək isidərkən zərərli maddələrin əmələ gəlməsi qab-qacağın materialından asılıdır.

“Belə ki, mikrodalğalı sobada birdəfəlik plastik qablar və plastik konteynerlərdən istifadə etməmək daha yaxşıdır. Plastik qızdıqda ondan çoxlu miqdarda zəhərli maddələr ayrılır. Ən zərərli birləşmələrdən biri müxtəlif DNT-nin mutasiyasına və zədələnməsinə səbəb olan benzoldur. Yeməkləri şüşə və ya çini qablarda bişirmək, qızdırmaq daha yaxşıdır”, - deyə həkim bildirib.

Mütəxəssis vurğulayıb ki, üzərində mikrodalğa üçün təsdiq işarəsi (üçbucağın içərisində beş rəqəmi və ya mikrodalğalı soba işarəsi) olan plastik konteynerlərdən də istifadə etmək olar.

“İstiləşmə vaxtı isə bir dəqiqə ilə məhdudlaşdırılmalıdır. Mikrodalğalı sobada yemək uzun müddət isidildikdə tərkibindəki qidalandırıcı maddələrin miqdarı təxminən 40% azalır. Yemək bişirmək və ya qızdırmaq üçün başqa üsul seçmək imkanı varsa, mikrodalğalı sobadansa, qaz plitəsi, ya sobadan istifadə etmək daha yaxşıdır”, - deyə Qalyanova qeyd edib.

Mənbə: Gazeta.ruскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            525 14.05.24 11:35