14:15 QHT rəhbəri Hafiz Həsənova ittiham aktı elan edilib  |     14:10 Balakəndə kafedə xuliqanlıq - Bakalla tanışına xəsarət yetirən şəxs saxlanıldı (Video)  |     14:09 Xəzər dənizində zəlzələ olub  |     13:23 "Barselona"nın baş məşqçisi klubdan ayrılmaq niyyətindədir  |     13:10 Deputat: "2026-cı ilin yanvar ayından bütün növ əmək pensiyaları artacaq"  |     13:00 Bakı-Sumqayıt yolunda ağır QƏZA - Video  |     12:59 Narkoloji testlər və profilaktik nəzarət yollarda insan həyatının təminatıdır  |     12:53 Sabah Sumqayıtda 15 min abonentin qaz təchizatı dayandırılacaq  |     12:45 Ararat Mirzoyan: "Türkiyə və Ermənistan aviareyslərin sayını artırmağı razılaşdırıblar"  |     12:26 Agentlik tələbələrin köçürülməsi ilə bağlı yayılan məlumatlara AYDINLIQ GƏTİRDİ  |     12:15 "Qarabağ" - "Çelsi" oyunu ilə əlaqədar avtobus marşrutlarının hərəkətində müvəqqəti dəyişiklik ediləcək  |     12:14 Noyabrda üç maqnit qasırğası gözlənilir: Tarixləri açıqlandı  |     23:02 Biləcəridə sərnişin avtobusu iki minik avtomobili ilə toqquşdu  |     22:58 Norveç Rusiya ilə sərhəd nəzarəti sistemlərini modernləşdirir  |     22:51 Bu dəfə “Swarovski”ni qarət etdilər  |     22:44 “Labubu”nun sayəsində milyarder oldu  |     22:38 Bakıda məktəb direktoru ilə müəllim arasında qalmaqal - Açıqlama  |     22:33 Ad gününə getmək üçün taksiyə minən qadının başına iş gəldi  |     22:27 Xankəndidə küçəyə Ənvər Paşanın adı verildi  |     22:19 Yola çıxan at ağır qəzaya səbəb oldu  |    

Mikrodalğalı sobada yeməyin zəhərə çevrilməməsi üçün nə etməliyik? - Mütəxəssisdən TÖVSİYƏ

“Mikrodalğalı sobada yeməkləri plastik qablarda qızdırmaq məsləhət deyil. Çünki materialdan benzol ayrılır, bu da DNT-nin mutasiyasına və zədələnməsinə səbəb olur”.

Bu barədə Rusiyanın tanınmış endokrinoloqu Anastasiya Qalyanova xəbərdarlıq edib.

O bildirib ki, mikrodalğalı sobada yemək isidərkən zərərli maddələrin əmələ gəlməsi qab-qacağın materialından asılıdır.

“Belə ki, mikrodalğalı sobada birdəfəlik plastik qablar və plastik konteynerlərdən istifadə etməmək daha yaxşıdır. Plastik qızdıqda ondan çoxlu miqdarda zəhərli maddələr ayrılır. Ən zərərli birləşmələrdən biri müxtəlif DNT-nin mutasiyasına və zədələnməsinə səbəb olan benzoldur. Yeməkləri şüşə və ya çini qablarda bişirmək, qızdırmaq daha yaxşıdır”, - deyə həkim bildirib.

Mütəxəssis vurğulayıb ki, üzərində mikrodalğa üçün təsdiq işarəsi (üçbucağın içərisində beş rəqəmi və ya mikrodalğalı soba işarəsi) olan plastik konteynerlərdən də istifadə etmək olar.

“İstiləşmə vaxtı isə bir dəqiqə ilə məhdudlaşdırılmalıdır. Mikrodalğalı sobada yemək uzun müddət isidildikdə tərkibindəki qidalandırıcı maddələrin miqdarı təxminən 40% azalır. Yemək bişirmək və ya qızdırmaq üçün başqa üsul seçmək imkanı varsa, mikrodalğalı sobadansa, qaz plitəsi, ya sobadan istifadə etmək daha yaxşıdır”, - deyə Qalyanova qeyd edib.

Mənbə: Gazeta.ruскачать dle 11.3




Şahidi olduğunuz hadisələri çəkib bizə göndərin!




            567 14.05.24 11:35